Az örömszerzés és a szorongás

A legtöbb ember tudja, hogy a túl sok szorongás lehetetlenné teszi az öröm és az élvezetek megélését, viszont amit sokan nem vesznek észre az az, hogy számos embernek az öröm egyenlő a feszültséggel.

Jack Morin: The erotic mindmű könyvében így ír erről:

..nem volna meglepő, ha egy gyerek, aki bizalmatlanságban nőtt fel saját testével és testi érzeteivel kapcsolatban, felnőttként is bizalmatlanul fog viszonyulni az érzéki (testi) örömökhöz. Hasonlóan azokhoz, akik valamilyen fájdalmas eseményen, súlyos erőszakon vagy molesztáláson estek át, és „megtanulták” testüket fájdalomforrásként kezelni az élvezet helyett. Mások úgy gondolják, hogy “önző” dolog túl sok örömet kapni, így nem fogadják el az érintést. Azon férfiak és nők, akik szégyenkeznek a testi tökéletlenségeik miatt – és az ilyen érzéseket nehéz elkerülni a tömegmédiában mutogatott tökéletes testek tömkelegének tükrében -, talán nem érzik magukat elég vonzónak ahhoz, hogy megérdemeljék a jelentős örömszerzést, és úgy gondolhatják: senki sem élvezheti igazán, hogy hozzájuk ér. „

Azok, akik ilyenfajta szorongástól szenvednek, rendszerint lefagyasztják saját erotikus igényeiket, vágyaikat. Idegesen, feszült izmokkal, visszafojtott lélegzettel reagálnak akár csak a legegyszerűbb érintésre is, mintha mindig a fájdalomra kellene készülniük. Ők azok, akik gyakran hajlamosak felkínálni mások számára az örömöket illetve a „majd Én adok” szerepbe bújni, csakhogy minél távolabb tartsák maguktól az örömforrásokat. Alapértelmezett helyzet számukra az „adok”, mivel nem érzik magukat biztonságban erotikus közegben, illetve nagyon ritkán vagy egyáltalán nem képesek az orgazmusra. Nem tudják tolerálni, kezelni az olyan élményeket, tevékenységeket mely számukra élvezetet, örömet okoznak (masszázs, ajándék, vásárlás, vagy a bókok fogadása).

Ha Neked is ismerős ez az érzés, akkor a legfontosabb teendő elsőre az, hogy tudatosítsd Magadban hogy ez van. Mikor észreveszed, akkor törekedj arra, hogy beengedj néhányat (az öröm bármely formáját) az életedbe. Megengedheted!!!

Ha nem tudunk kényelemben lenni a testünkkel és elfogadni a test adta élvezeteket, akkor a szex mindig az elégedetlenség érzését fogja nyújtani.

Az öröm arról szól, hogy boldogok legyünk és jól érezzük magunkat. Élni egy olyan életet, ahol megengedhetjük magunknak az örömteli gyógyulást, hiszen ezáltal érezheted Magadat fiatalabbnak, szexibbnek és energikusabbnak. Ez az elején ugyan feszültséget okozhat, DE…..haladj lassan és tudd, hogy ez egy örömteli élet kezdete lehet.

(HP)

Szeretettel: Lívia