Intim terapeutaként gyakran találkozom azzal, hogy akinek valami problémája van a szexualitásával, rendszerint mindent elkövet, hogy végleg tönkretegye. Elkezdi tökéletesíteni a testét, növelni és méricskélni a teljesítményét, összehasonlítja magát másokkal, miközben minden eszközt bevet, hogy elrejtse az elégedetlenségét… és a legrosszabb, hogy a mindennapi életében aránytalanul nagy hangsúlyt kap a szexualitás. Ezeket persze senki sem azért csinálja, hogy tönkretegye az intimitását, de az eredmény mégis ez lesz.

Ezért a fentieknek éppen az ellenkezőjét javaslom:

1. Testi kínzások és korrekciók helyett elegendő, ha ismered a testedet, és érzed, hogy mi zajlik benne. Minden testben ugyanannyi idegsejt van, egyformán alkalmasak az ingerlésre és az élvezetekre.

2. Ez nem verseny, mennyiség helyett jobban teszed, ha a minőségre figyelsz.

3. Vagy érzel valamit, vagy nem – ebben nincsenek fokozatok, és nincs semmi összehasonlítható. Fejlődni csak magunkhoz képest tudunk.

4.Foglalkozz azokkal a képességeiddel, amelyek lehetővé teszik, hogy természetes, kommunikatív, érdeklődő légy, és hogy szavak nélkül is fenntarts egy “párbeszédet”: a kölcsönösséget. Ezektől leszel boldogabb, nem a szorongástól.

5. Örizd meg a vágyadat akkor is, ha a dolgaid (vagy éppen a tested, a korod) nem úgy alakulnak, ahogyan szeretnéd. Tanulj meg alkalmazkodni a körülményekhez, ne hagyd, hogy külső tényezők határozzák meg a legbelső érzéseidet.

+1. Az intimitásunk egy érző és élő lény. Ha rágörcsölsz, azzal megfojtod. Mozog, lélegzik. Mozogj és lélegezz vele. Ebben segít a Sexological Bodywork és más szomatikus terápiák.

Akarsz végre érezni?

Ölelés: Lívia♥