Traumaoldás és orgazmus

Hogyan és miként kapcsolódnak egymással..

Ha abból indulunk ki, hogy a trauma nem más mint idegrendszeri tünet, túltöltöttség, testi szinten pedig beragadt energia, akkor a traumaoldásnál ezt a lefagyott energiát próbáljuk testi szinten oldani, elengedni.

Biztos mindenkivel előfordult már, legalább egyszer az életében, hogy teste önkéntelenül elkezdett remegni, rázkódni, legfőképpen akkor, mikor valamilyen stresszhelyzetben voltunk, illetve “túltöltöttünk” és testünk, így próbálta levezetni a feszültséget. (az idegrendszer “parancsára”).

Ez a jelenség a legtöbb embert megrémíti, hiszen olyan nem mindennapi, önkéntelen reakcióról van szó, amihez nem vagyunk hozzászokva. Egyébként pedig ez lenne a test normális válaszreakciója stressz, vagy trauma esetén.

Miért nincs stresszes jegesmedve? Kérdezi Peter Levin egyik videójában, “Nature’s Lessons in Healing Trauma”, ahol is az állatvilágból vett példával magyarázza ezt a fajta reakciót, ami a természetben teljesen hétköznapi, hiszen a túlélésben segít.

Mivel a mai világban, annyira eltávolodtunk a természettől, és nem a mindennapi túlélésértés, vagy az életünkért kell küzdenünk, ezért teljesen elfelejtettük ezt a ösztönt, illetve elnyomtuk. Testünk és agyunk ősi része viszont emlékszik, ezért próbál néha automatikusan segíteni Nekünk.

Amikor a testtel és különösen a légzéssel dolgozunk, ugyanezt a természetes állapotot próbáljuk a testnek visszaadni, illetve az a velünk született flow élményt, amiben a testtudatosabbá és érzékennyé válhatunk.

Hogy jön ide az orgazmus….

Az orgazmus is lehet egy ugyanilyen vibrációs test tapasztalat, amely segíti a trauma feldolgozásában, hiszen a szexuális izgalom is idegrendszeri túltöltöttséget eredményez. Általában az orgazmust csak szexuális élményhez kötjük, (sokan a szexet tekintik az elsődleges feszültséglevezető eszköznek), de valójában orgazmust akkor is átélhetünk, és a testen keresztül megtapasztalhatunk anélkül, hogy bármilyen kontextusba kerülnénk a hagyományos szexuális ingerekkel.. Biztonságos környezetben ez a fajta áramlás élmény, energia felszabadulás ugyanígy létrejöhet, aminek semmi köze nincs az erogén zónához,vagy a nemi szervekhez…. egyszerűen az idegrendszer “automata” üzemmódba kapcsol. A testünket, a szexualitást és az energiáinkat tudatosan használva, át és megélve egy teljesen más minőségű végeredményt kaphatunk az intimitásban IS…(csak kicsivel több gyakorlást és tudatosságot igényel)

Várlak kiscsoportos és egyéni alkalmaimra….

Szeretettel: Livia 💖