Akarod vagy csak hagyod…

Ez egy kicsit hosszabb lesz, de a frappáns cím kicsit bővebb kifejtést igényel. Remélem, a végére szenvedélyesebb leszel…

Az első szex előtti NAGY kérdésre nem éppen valami hűvös válaszra várunk:
– Lefekszel velem?
– Azt hiszem, igen.
Egy ilyen válasz szó szerint véve “igen”, de nem úgy hangzik, mint amikor valaki szexelni akar veünk! Számtalan oka lehet a szexnek, és ebbe beletartozik az is, ha valaki hagyja magát, de nem igazán akarja. Ez a válasz jelentheti azt is, hogy “Nem akarlak megbántani.” vagy “Félek, mit csinálsz, ha elhajtalak.” vagy “Nem tudok most érvelni, hogy miért nem.” vagy “Ha hagyom magam, előbb szabadulok.” A passzív beleegyezés nem éppen az, ami tovább tüzeli a vágyunkat. Mindenki lelkes igenlésre vágyik.

Mindenkinek joga van az alkalmi szexhez, de ennek számtalan fizikai és lelki következménye lehet. Aki bizonyosságot akar, hogy tényleg szexet akar, most azonnal, pontosan ezzel az emberrel, annak elég megvizsgálnia magában (és a másikban is), hogy érez-e olthatatlan szenvedélyt, lelkesedést a másik iránt, vagy csak menteni akar egy menthetetlen helyzetet.

Hogy miért kell a szenvedély? Mert kell valami, ami a kezdeti nehézségeken átlendít: meg kell ismernünk egymás testét és lelkét, kitalálni, hogy passzolunk-e az ágyban, miközben gyakran saját magunkkal sem vagyunk teljesen tisztában. Ezért nem mindegy, hogy mindkét felet ugyanaz a lelkesedés fűti-e, vagy az egyik csak hagyja magát.

CSAKHOGY.

Egészen más lehet a helyzet egy hosszabb kapcsolatban, amikor még több motiváció merülhet fel. Talán azért akarunk szexelni, hogy a kapcsolatot ápoljuk, az intimitásunkat újraépítsük, vagy mert gyereket szeretnénk… sorolhatnám. Ettől egy kicsit kötelességnek tűnhet a szex, mint a házimunka, de egy szilárd kapcsolatban ez igazán édes teher is lehet.

Nem gondolom, hogy bárkinek is bele kellene mennie olyan szexbe, amit nem akar, bármilyen kényszer vagy erőszak hatására. De azt hiszem, hogy egy bizalmi helyzetben lehet jó a szex úgy is, ha egyszer-egyszer csak hagyjuk magunkat.

Persze, most a szex-pozitív közösség egyszerre hördül, hogy márpedig a jó szexhez elengedhetetlen a szenvedély, de ez azt jelentené, hogy akkor is vissza kellene utasítanunk a szexet, ha fáradtak vagyunk, ha rossz napunk volt, vagy csak épp eszünkbe sem jutott a szex, pedig valójában éppenséggel jót tenne nekünk, ha hagynánk magunkat meggyőzni. Ilyenkor a passzív beleegyezés inkább azt jelenti, hogy “Nem vagyok igazán beindulva, de talán éppen ez hiányzik most, hogy elmúljon a fásultságom.” vagy “Most elég messze járok, de szeretném, ha átölelnél.” vagy “Benne vagyok, csak hozz egy kicsit hangulatba!”. Ugye, egy házasságban egyszerűen másképp hangzik “hagyni magunkat”, mint egy friss kapcsolatban…

A lelkesedés valami olyasmi, amit egész testünkben érzünk, és hat a viselkedésünkre. Ha megismerjük, és megtanuljuk használni, akkor ez fordítva is működik: a lelkünkből, a bizalmunkból is táplálhatjuk a lelkesedésünket, hogy a testünk szexivé váljon tőle egy fadarabból, amely csak hagyja magát.

Akarsz végre érezni?

Ölelés: Lívia♥

#szomatikusterápia #szomatikusszexológia #akarszvégreérezni #lelkesedés #szenvedély #vágy